Jeg hamstrer tamponger!!

Jeg hamstrer tamponger…jeg løper rundt til alle (billig) butikkene jeg kommer på og scanner inn enhver tamongtype jeg kan finne, trekker kortet..ja takk jeg vil ha pose og så løper jeg ut i bilen med mine nye alt obserberende bomullspinner. Noen har rund tip, noen er special edition andre har bølgede kurver for ekstra sikkerhet (hvordan bølgende kurver skape skal  skape ekstra sikkerhet er beyond me. Men om jeg noensinne har mensen i Ghana og skal gjennom en skummel bakgate så skal jeg jaggu passe på å bruke en av disse.) Noen skal være letter å bruke, rund tip, og andre skal være enklere  å ta av plastikken på. Come on people…om du ikke klarer å få av plastikken på denne bomullspatronen som skal skape deg sikkerhet og la deg danse inn i evigheten så er det kanskje på tide å skru av eggeproduksjonen for godt…just saying 😉 Men uansett jenter, i min ville hamstring så slo deg meg en ting…hvor kom den første tampongen fra? Hvem mensa kandidat var det som tenkte at «hey, her er jeg tydligvis lekk, la meg stappe i en propp så blir dette bra.» (ok, dette er kanskje ett touchy tema, men jeg er i helsevesene og kan snakke om hva som helst…i evigheter…ingen hindringer her!) Men altså, bomull pennen, hvem fant den opp? La oss for Gus skyld håpe at dette var en kvinnelig oppfinnelse! Så, jenter, hvor kommer tampongen fra? Etter en kjap google så fant jeg urovekkende mye mer informasjon om jenter og deres tampong opplevelser enn jeg noensinne hadde lyst til å vite.  Visste dere det at på youtube.com så er det jenter som legger ut film om deres første tampong opplevelse? Det er jenter som illustrer hvordan de gjør det og til og med hva som kommer ut etter ett par timer in mission…seriøst?! Men at det er mange syke folk der ute visste vi vel alle fra før, men det tok en god stund før jeg klarte å oppdrive historien bak tampongen.

Jeg kom til slutt fram til at de lærde historikerne er en smule uenige om tampongens opprinnelse, men at det ble brukt av kvinner i Egypt i the 15. århundre før Kristus skal være bevist. Så mens vi gikk rundt her i Nord og slo hverandre i hjel med klubber så gikk altså Egyptens kvinner med en bløtgjort papyrus i det aller helligste for å holde seg rene. Men det var ikke bare egypterne som var en smule mer sofistikerte enn oss, grekerne hadde funnet en teknikk ved å rulle ett lite tøystykke runde en liten pinne. Imponerende J  Til trøst for oss som stammer fra hulekvinnene med ett lårbein i håret og ett annet til bruk av å slå på mannen din i det han drar deg etter håret så mener Tampax.com at kvinner har i alle år brukt ulike tamponger som ull, rullet gress (hvordan det fungerte kan jeg ikke forestille meg), papir og ferns (hva i he… er ferns?).

Uansett, det er visst allmennviten at i Europa og USA har kvinner brukt improviserte tamponger som bomull de tvinnet hardt sammen lenge før den første tampongen vi kjenner i dag kom til verden.

 

I følge Wikipedia ble moderne tamponger med innføringshylse og tråd ble oppfunnet i 1929 og patentert på 1930-tallet av amerikaneren Dr. Earle Haas. Jenter dette er ett manns navn, er det ikke? Jeg måtte faktisk inn på dictionary.com bare for å være sikker og der står det:

noun

a male given name: from the old English word meaning “noble.”

Så joda, det var altså ett mannfolk som fant opp hvordan man stapper proppen i kvinnen. Burde vi ikke være litt skamfulle?

 

Men jenter..i min søken på all denne informasjonen så oppdaget jeg ikke bare at enkelte av oss gjør alt for å komme på youtube, tampongen ble oppfunnet av en mann med ett uvanlig navn, at papyrus, ull, papir og pinner ble stappet opp kvinnens blomst for å la de kunne leve ett vanlig liv. Jeg oppdaget også det at i fra å gå fra tvinnet gress har vi nå over tusenvis av forskjellige tampong typer å velge mellom og alle skal gjøre livet ditt bedre enn det du har nå. Jeg nevner: natt tampong, organisk tampong, tampong silke, tampong perle, tampong kompakt, tampong med sving, tampong sport, tampong med bølger, menstruasjons kopp (la meg ikke begynne, dette er for de ekstreme!!!), tampong super, tampong butt, tampong lite og jeg orker ikke å skrive flere….det er tusenvis!!

 

Så, tilbake til min hamstring. I to dager nå har jeg altså hamstret tamponger av alle fasonger og typer (føler liksom jeg bør prøve det meste før min tid går ut, jeg har jo sikkert bare 25 år igjen av månedlige menstruasjoner og titusenvis av ulike typer å prøve) for min fantastiske reise til Ghana. Noen tipset meg nemlig i at det er umulig å oppdrive denne fantastiske oppfinnelsen (som ble tenkt opp av en MANN!!! Skam oss) og jeg vil nødig gå tom mens jeg hiver i meg pina colada på stranden av Takoradi African beach og dupper meg i poolen sammen med alle mine fantastiske venner jeg har klart å finne i min jakt i Ghanas gater. Men det er jaggu godt å vite at om dette skulle skje så kan jeg bare tvinne sammen litt gress, bomull eller en kjøkkenduk og late som om jeg er Cleopatra.

Advertisements

One thought on “Jeg hamstrer tamponger!!

  1. Tilbaketråkk: Ønskereprise | ghanadama

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s